Patinajul artistic este un sport olimpic care se compune din: individual (masculin și feminin), perechi, dansuri și patinaj sincron. Acest sport presupune realizarea unor elemente, sărituri, pași, piruete, pe o muzică aleasă de antrenor, sportiv și coregraf, de durată diferită în funcție de categoria la care participă sportivul.

         Patinajul artistic este mai mult decât un sport, este o artă. Nu îl poate practica de performanță oricine, ci doar cel care își dorește cu adevărat și cel care face asta din pură pasiune. Practicat de performanță, patinajul include atât antrenamentele pe gheață, cât și cele pe uscat. Acestea din urmă pun accentul pe dezvoltarea calităților motrice specifice: viteza, îndemânarea, rezistența și forța. Nu lipsesc orele de balet și coregrafie, dar și cele de dans și mobilitate.   Patinajul, în esență, este o activitate foarte plăcută, energizantă și solictantă în acelașii timp. Este forță și relaxare. Este sport și artă totodată.

 

De ce să alegem patinajul artistic?

                 În primul rând, patinajul artistic este un sport care dezvoltă copilul într-un mod armonios. Fiind un sport complex, acesta dezvoltă condiția fizică, coordonarea, atenția, forța  ș.a.m.d.

                 În al doilea rând, patinajul se poate începe încă de la vârsta de 2 ani și jumătate, antrenamentele desfășurându-se sub formă de joc. Dacă cel mic este pasionat de zăpadă, va adora joaca pe patine, nici nu își va da seama când va învăța să patineze.

                 De asemenea, antrenamentele care se desfășoară în sala de gimnastică dezvoltă flexibilitatea copilului, dar și imaginația, simțul estetic, simțul tempo-ului, dar și atenția.

                 Patinajul întărește sistemul osos, îți dezvoltă o alură frumoasă, o atitudine deosebită și de asemenea „te călește”, datorită faptului că se desfășoară într-un mediu rece. Există sportivi care au început patinajul la recomandarea medicului. În general, patinatorii răcesc foarte rar.

 

Prin patinaj se dezvoltă multe alte calități :

Ř      Încrederea în sine / Auto-aprecierea

Ř      Sportivitatea

Ř      Dezvoltarea simțului estetic și creativ

Ř      Respectul față de colegi, față de antrenori

Ř      Dezvoltarea siguranței de sine

Ř      Armonizarea fizică și psihică a copiilor

Ř      Tonifierea organismului

Ř      Inducerea spiritului de fairplay

Ř      Dezvoltarea disciplinei si auto-disciplinei

Ř      Menținerea concentrării

Ř      Dezvoltarea comunicării, socializării ș.a.m.d.